En oksygenopptakstest av Bølers løpere

Av Per Inge Østmoen

Lørdag den 20.11.2004 var dagen da Bølers mest aktive herreløpere skulle gjennomføre test av sitt O2-opptak. Samtlige lot til på forhånd å være motiverte og spente. For noens vedkommende var dette den første O2-opptakstesten noensinne, mens andre hadde fått utført slike målinger for mange år tilbake.
Testen ble gjennomført ved Toppidrettssenteret på Norges Idrettshøyskole ved Sognsvann, og vi bringer her bilder av begivenheten med kommentarer. Vi planlegger også oppfølgende tester, som kommer til å bli omtalt her på Bølersidene.

Test 1: 

Først ute var Leif, Bølers rødhårede odøling, som forøvrig ikke er den eneste med odalsk opprinnelse i klubben samtidig som forankringen i Bøler-miljøet er den sterkest mulige. Før vi startet, hersket det noe nær alminnelig enighet om at Leif "burde" oppnå de beste verdiene på denne testen, å dømme etter kommentarer som hang i luften umiddelbart før tredemøllen ble skrudd på. Her er Leif avbildet under ulike stadier i seansen:

Leif venter
En første oppvarming, og helt fri for nervøsitet er han kanhende ikke?
Fullt kjør
Her langes det ut
Nærbilde av Leif i full intensitet
Etter prøvelsen må det pustes ut

Leifs testresultat: 75.3.

Test 2:

Nestemann var Trond Olav, vår aller eldste (?) aktive løper. Før testen mumlet han noe om at det var 20 år siden forrige måling. Enkelte tenkte kanskje da at alderen nå hadde tatt ut sin rett, og at oksygenopptaket derfor ville ligge på et for ham skammelig lavt nivå. Andre, som selv føler alderens tyngde, håpet snarere på at den tilårskomne skulle hamle opp med ungguttene og demonstrere hvem som fortsatt er eldst. Vi lar Trond Olav få avgjøre saken med sine føtter og sin pust:

Trond Olav i stilstudie
I toppfart
Nærbilde

Testresultat: 74.6.

Test 3:

Nå var det Hermanns tur. Hermann sies også å være nådd moden alder, og preges av stor seriøsitet både i treningsarbeidet og i miljøet. Dersom alderen har positiv effekt på fysiske egenskaper, skulle man vel forvente at Hermann også gjorde en god figur i testen. I høstsesongen har han hatt ryggplager og derfor blitt satt noe tilbake før han nå igjen er i full trening, og det var derfor nå interessant å kartlegge hans fysiske kapasitet, eller rettere den delen av samme som en kan få en pekepinn på ved å måle O2-opptaket.

Den lange mann fra Bøler langer ut
Hermann puster, men vi hørte ikke så mye pesing

Testresultat: 71.5.

Test 4:

Nå var det spesial-maratonløperen Morten som skulle i ilden, eller eventuelt more seg, avhengig av hvordan han selv ser på det. Hans utvilsomt lette kroppsvekt kunne forventes å gi en høy verdi for oksygenopptak pr. kilo kroppsvekt, men det gjensto å se. Nøktern som han er, ga han ikke uttrykk for mange følelser i noen retning, men skred til verket og demonstrerte hva som bor i ham.

Morten flyr lavt over tredemøllen
Ingen kommentarer var hørbare

Testresultat: 70.2.

Test 5:

Keino sto for tur. Den litt stillfarne, men alltid smilende opprinnelige o-løperen er nygift, og har avdekket et talent for lange løp og endatil maraton. Det var derfor ventet at han skulle gjøre det godt i en slik test.

Keino setter i gang
Ikke langs landeveien denne gang, men intenst er det

Testresultat: 71.3.

Test 6:

Den omskolerte skøyteløper Trygve er kjent som en som ikke bare har det i beina, men denne gang er det beina og resten av den atletikkrelaterte delen av "apparatet" som står i fokus.

Trygve håper nok at testen skal hjelpe ham slik at også konkurrentene ser hans rygg
Pust dypt ut og inn og inn igjen

Testresultat: 69.7

Test 7:

Kjetil, mannen som i sin tid kom fra Roverud selv om han i likhet med Leif har innsett at Bøler er verdens vakreste sted, er i likhet med mange Bøler-løpere en habil langrennsløper. Slike har gjerne stor arbeidskapasitet og et formidabelt oksygenopptak. Ville det også være tilfellet her?

Kjetil tar en flying start, bena går som vi ser kjapt
Litt rød i toppen kanskje, men ikke mye
Sannelig ser det stilfullt ut, og vi tar et bilde til

Testresultat: 67.4.

Test 8:

Jarle, mellomdistanseløperen som hører til samme generasjon som Jan Erik og sammen med ham satset relativt seriøst på mellomdistanseløping i Bøler på 1980-tallet, var sistemann ut. Jarle er ofte med på mandagstreningene, men er klar på at han regner seg selv som veteran og ønsker å løpe som veteran. Dét behøver ikke å bety at hans løperegenskaper er så mye dårligere selv om han unektelig holder en relativt lav profil, så la oss se.

Nei, Jarle er ikke på vei gjennom vinduet
På stedet hvil
Testleder Anders kontrollerer at oksygenet forbrukes
Det sjekkes med stoppeklokke, selv om Jarle ikke kommer noen vei
Det eneste av i alt 109 bilder hvor det nye objektivet ikke klarte å fokusere 100%. Beklager.
Et oversiktsbilde over testlaboratoriet med det imponerende instrumentarium.

Testresultat: 68.5.

Avslutningen

Etter alle testene var det tid for påfyll, og her er matbordet. Den begrensede dybdeskarpheten skyldes bruk av stor blender pga. at det var innendørs uten blitz. Ingen av bildene dere til nå har sett ble tatt med blitz. Det går bra å ta bilder innendørs uten blitz med lyssterk optikk, som også er påkrevet til optimale bilder av dyktige og iherdige utøvere som beveger seg med stor fart i både solskinn, gråvær og noen ganger også i snøføyke. Bølers løpere skal avbildes med best mulig kvalitet, det fortjener de.

Avsluttende lagbilde (m/blitz) i 800 piksler og 1000 piksler. Perspektivforvrengningen dere kan se er den optiske effekt av en meget kraftig vidvinkel, på 24 mm, og er altså ingen feil.

Ute i kulden på vei hjem bilde 1 og bilde 2. På det siste bildet ser dere hvor det hele foregikk.

Tilslutt selve dokumentasjonen:

De aktuelle måledataene i sin helhet
VO2-kurvene i PDF og GIF

Vel møtt til neste O2-test.