Intervalltrening på Trasop

Av Per Inge Østmoen

Torsdag den 13.04.2005 klokken 18:00 var det en solfylt ettermiddag med typisk skarp vårluft. Nå var det tid for at Bøler-løperne fulgte opp vinterens fartstreninger i Ekeberghallen med enda hardere og mer seriøse intervalløkter på Trasopbanen. Dette med intervalløkter i Bøler er ellers et omdiskutert emne. For all del, veldig mange av de mest motiverte løperne er innstilt på å følge opp og gjør det også. Likevel må det sies at enkelte Bøler-løpere har erklært seg som nærmest prinsipielle motstandere av slik trening, og nekter plent å lytte til oppfordringer til regelmessig intervall- og styrketrening fra både meg og Per Thomas. Sistnevnte er mannen som beredvillig leder intervalltreningen i kraft av sin mangeårige praksis som til dels fremgangsrik mellomdistanseløper. Det vil være å håpe at de som her møtte frem og trente kan inspirere etternølerne til selv å gjøre det samme.

Skal en dømme etter kommentarene som falt da treningen ble avsluttet, var dette kraftige saker som bør ha effekt i form av målbare resultater og dermed omsetning av høyt O2-opptak i høy(ere) løpshastigheter. Sportslig leder Hermann får da gleden av å kunne velge mellom flere konkurrerende kandidater ved uttak til stafetter og individuelle løp når Bøler-nivået øker som følge av intervalltreningen.
Jeg på min side vil legge til at full virkning av denne treningsformen får en først med regelmessig styrketrening for legger og lår, mave og rygg året gjennom, og det er et poeng som knapt kan understrekes ofte nok.

Men nå går vi over til å vise hva Bøler-gutta gjorde denne vårettermiddagen på Trasop.



Klikk på pekerne inne i teksten, og se hva som skjedde.


* Per Thomas anstrengte seg ikke synderlig, og satser vel ikke aller hardest for sin egen del, men vet fortsatt hvordan man kommer seg rundt på en bane. Bilder her og her, og her.

* Fra venstre: Keino, Hermann og Dag muntert side ved side under oppvarmingen.

* Den snart omskolerte skiløper Ola har kanskje forstått at fremtiden ligger andre steder enn i ikke-eksisterende skiløyper.

* Leif, Trygve og Kjetil ser kanhende en anelse mer konsentrerte ut. Av erfaring vet de hva de går til. I bakgrunnen får vi øye på Keino og Dag.

* De noe eldre menn, Tor og Richard, synes å utstråle selvsikkerhet i sin sosiale posisjon, men har til gjengjeld muligens ikke den samme intense treningsmotivasjon hvis en skal dømme etter det noe avslappede kroppsspråket i denne situasjonen.

* Senere ble det klart at de to likevel kan sparke fra, som vi ser her og i denne stilstudien. Tor lot til å holde et noe mindre anstrengende tempo der han cruiser langs banen, men får nok farten opp etterhvert.

* Den ene av Bølers to odølinger, Leif, ser ut til å inhalere noen forunderlige substanser. Vi håper (og regner med) at det ikke også er lugubre saker. Deretter er det ut på banen.

* At Trygve er en som (også) har det i bena, ser vi på stilen.

* Trygve og Ola i stor fart ledsaget av Hermann i en annen rytme i de ytre baner.

* Kjetil og Leif setter farten opp.

* Hermann og Dag holdt mye følge, og synes å være på tilsvarende stadium i sin progresjon. Som vi ser, har også disse to skrudd opp tempoet. Enda mer her, om mulig. Og så spurtes det inn, og det er nok sommerens konkurranser de begge har i sitt fokus. På en senere runde virker det som om Hermann med sedvanlig seriøsitet har skjerpet fokuset og innsatsen ytterligere noen hakk. Men Dag følger på.

* At Trygve merker effekten av de hårde dragene, synes på uttrykket. Stilen er likevel upåklagelig.

* Til treningen hører også stivhet og stølhet. Ja, det er helt korrekt, enten man driver trening eller ei unngår en ikke smerter og plager. Da er det godt at massøren er til stede og kan ta affære. Denne gang er det Trygve som merket noen underlige fornemmelser bak og høyt oppe på låret. Per Thomas undersøker og leter seg frem til det såre punktet. Endelig finner han et ømt område, og Trygves uttrykksfulle mimikk tyder på at Per Thomas' legendariske punktmassasje virker slik som ønsket.

* Når alt kommer til alt, tror vi nok at alle i Bøler-miljøet er enige i at Leif objektivt sett er den som har størst evne til å virkelig presse seg. Denne viktige egenskapen, paret med god løpsteknikk og et betydelig oksygenopptak, kan gjøre ham til en interessant løper hvis han kan utvikle sin laktosetoleranse, styrke og hurtighet.

* Etter endt økt er det tid for å roe ned, og Leif og Kjetil nyter - vel fortjent - aprilsolnedgangen.

* Vi lar Olas ansiktsuttrykk formidle hva nok samtlige i Bøler-gjengen følte etter treningen.

Når disse guttene får gjennomført noen flere slike økter, slik at farten øker noen hakk, kan vi se frem til aktverdige prestasjoner fra både Bølers stafettlag og individuelle løpere gjennom løpssesongen 2005. Særlig hvis også styrketreningen drives noenlunde regelmessig.

På gjensyn!

Redball.gif (326 bytes)Tilbake til hovedside