Velkommen til Bøler Idrettsforenings friidrettsgruppe

St. Olavsloppet 2006, 28.06-01.07.2006

 

Tekst og bilder ved Per Inge Østmoen

Vår totaltid i 2006 ble 20:16:10, hvilket ga en 7. plass for Bøler i St. Olavsloppets eliteklasse for herrer i år.

Resultatet og differansen til de aller raskeste betyr at Bøler ikke er helt i spissen blant topplagene, men plasseringen må også ses i sammenheng med at det var nokså nøyaktig 160 lag som deltok i langstafetten i år. At tiden ble svakere enn i 2005 skal langt i fra være noen grunn til nederlagsstemning - en sak er at løpstider i et så langt løp aldri kan bli direkte sammenliknbare. I tillegg har vi nå flere nye løpere med på laget, samtidig som en rekke av de "gamle" stadig gir uttrykk for fortsatt sterk lyst til å løpe i Bølers blågule drakt. Enkelte mener også at St. Olavsloppet alene er en sterk motivasjonsfaktor for dem. Hvorfor det føles på den måten, kan forhåpentligvis den fortellingen du nå er i ferd med å lese si noe om, men en konklusjon på årets St. Olavslopp må bli at det sportslige og sosiale utbyttet i høyeste grad rettferdiggjør vår deltakelse og gir absolutte gevinster for oss som løperklubb. I år var det også en viss konkurranse om plassene på laget, og vi registrerer med glede at de som er kommet til har styrket laget.

Samtidig er det like klart at det er nødvendig med ytterligere forsterkning og nyrekruttering. I Bøler opereres det ikke med fødselsattest når laget tas ut, de beste som er tilgjengelige og villige løper og skal løpe uansett alder. Rekrutteringens viktighet for oss er like fullt hevet over diskusjon, og de som i år debuterte i St. Olavsloppet fortjener en spesiell takk med en oppfordring til å trekke med seg enda flere gode kamerater inn i gruppen. Flere av løperne har kommet inn på denne måten, den allsidige og positive utøveren Ola T. har i friidrettsgruppa har funnet en viktig arena for sine aktiviteter og er et eksempel på hvordan det interne miljøet i Bøler IF virker rekrutterende enda før vi har stablet på bena den påtenkte barnegruppen.Vi gjør åpenbart mye riktig, og skal fortsette med det. Vi har naturligvis en målsetning om å forbedre vår samlede løpsstyrke, da dette er selve konkurransens natur og fordi selv ikke den dyktigste utøver noensinne kan hvile på sine suksesser. Kontinuerlig glede ved å yte er nødvendig for å kunne delta og for å oppnå optimalt sportslig utbytte, og en kan si det slik at selv om resultatforbedringer er det praktiske og øyeblikkelige målet er det alltid selve trangen til å yte, viljen til å vise innsats, den opplevde tilfredsstillelsen ved å utfolde seg, som er det avgjørende elementet i vår idrett når vi beveger oss mil etter mil etter mil. Resultatenes klare og til tider nådeløse tale utgjør en målestokk og kan virke sterkt motiverende å måle seg mot, men det er alltid selve den uopphørlige daglige aktivitetstrangen og -gleden som bærer idrettsutøvelsen oppe og er grunnforutsetningen for at det kan presteres.

I tråd med det siste momentet, kommer viktigheten av oppbyggelige sosiale impulser i miljøet inn. Her kan vi nok driste oss til den tilsnikelse å antyde at Bølers geografiske og ideologiske forankring i naturnære områder i Østmarka i stor grad har bidratt til å forme et miljø som fører til at også løpere som flytter fra Bøler/Østmarkadistriktet nærmest salvelsesfullt erklærer at de vil fortsette med å løpe for Bøler. Men en positiv holdning til idretten og rammen den utfolder seg innenfor, som også innebefatter vennskap og samarbeid over klubbgrensene, er nok regelen i vel organiserte idrettslag med god forankring i lokalmiljøet. Bøler IF er i så måte naturligvis ikke unik, selv om det særlig fra innsiden er lett å se hvordan solid forankring i lokalmiljø og nær tilknytning til naturnære områder naturlig trekker til seg aktivitetsglade mennesker med positiv egenmotivasjon og tilbøyelighet til å trekke sammen om felles mål. Betydningen av de miljømessige faktorer kan være uvurderlig. I vårt lands helt nære idrettshistorie har vi eksempler på til dels svært ambisiøse klubber som har gått i oppløsning etter få år fordi de miljømessige faktorene var fraværende. Et miljø springer typisk ut av en lokalforankring, men kan som vi allerede har sett i Bøler, være eksisterende og opprettholdes uavhengig av geografisk bosted. Til tross for hva en til tider kan få inntrykk av gjennom et noe ensidig mediebilde av idrett, er de klassiske motivasjonsfaktorer, inspirasjonskilder og gevinster fra kroppslig utfoldelse og spennende kappestridde samme som de alltid har vært. Vi i Bøler har mange plussider med oss for å fortsette denne tradisjonen, og det er grunn til å mene at årets St. Olavslopp ga nok en demonstrasjon av hvilke verdier vi har å bygge på.

At representanter for et konkurrerende lag i år var oss behjelpelige med praktiske ting rundt organisering av transport og bilutleie, samt ga oss mange hyggelige ord med på veien både før og under selve løpet, er ytterligere et tegn på verdien av hva vi gjør. Hele Bølers takk rettes her og nå til dem det gjelder, og som også leser hva som står på Bølersidene. Med positive fellesskapsverdier vil også resultatene komme, så vi bør alltid huske og bestrebe oss på å ivareta de vanskelig målbare men avgjørende faktorene som legger det langsiktige grunnlaget for prestasjoner og for fremgang i videste forstand.

Bølers løpere 

I St. Olavsloppet 2006 deltok de følgende løperne for Bøler. Alle har gjort seg fortjent til en stor takk for innsatsen både langs landeveien og for deltakelsen i laget:

1. Ask, Kjetil
2. Berg, Trond Olav
3. Bjølseth, Johan Kristian
4. Bruun, Hermann
5. Jaksland, Per Ivar
6. Kittelsen, Pål
7. Lunde, Geir
8. Mørk, Øystein 
9. Næss, Ole Jakob
10. Reitan, Trygve
11. Tidemandsen, Ola
12. Thomassen, Per Thomas
13. Tollefsen, Børre
14. Trøhaugen, Leif André
15. Valstad, Keino

De som støttet opp

Lagleder: Hermann Bruun, som på mesterlig vis sørger for oppdaterte resultater og ser til at neste etappes løper er frisk og uthvilt. 

Ledsager og uoppslitelig tidtagende syklist: Trond Hval 

Fotografen og skribenten: Friidrettsgruppas leder, ideolog og seremonimester Per Inge Østmoen 

I tillegg har vi nærmest som en selvfølge med den erfarne Jan Erik, hvis ånd svever over vannene når ting organiseres. 

Hans Petter K. var ikke kvalifisert som løper i år, noe som på ingen måte er til forkleinelse for hans sedvanlige innsats som sjåfør og effektiv støttemann for motiverte, men opphetede og svette løpere langs solvarme landeveier.

Lagoppstilling, etapper og løpsresultater over fire dager:

Liste over Bølers løpere på alle etapper samt resultatene (HTML-fil i nytt vindu)

Kart over hele ruten fra Trondheim til Östersund

Starten

I 2006 startet St. Olavsloppet fra Trondheim. Det var noe trengsel som det alltid er i en storby, og av den grunn ble det begrenset hva vi fikk fotografert fra starten - det gjaldt å komme seg av gårde med Bøler-bussen for å følge løperne.

Men litt har vi fra Trondheim:

Trygve var vår startmann, og ses her under oppvarmingen.

Starten går i Trondheim, og de innviede drar nok kjensel på de fleste av aktørene:

Starten 1
Starten 2



Dag 1, onsdag 28. juni, Trondheim - Levanger, 96.2 km

At Trygve løper i Trøndelag, er neppe noen unaturlighet. Den tidligere skøyteløperen, som i parantes bemerket er kjent for å ha det både i hodet og beina, har en karakteristisk stil under løp som vi nok en gang skal få gleden av å studere på nært hold mellom Trondheim og Vikhammer:

Særpreget ansiktsutrykk dette her
Men så lenge konkurrentene ligger bak, må vi jo tro at det fungerer bra.
Uttrykksfullt

Denne beretningen ville være meget ufullstendig dersom den unnlot å presentere noen av de viktigste gjennomgangsfigurene i St. Olavsloppet. Etter at Terje Næss ikke lenger farer langs landeveien i den farten som særpreget hans St. Olavsopptredener helt i begynnelsen av dette århundret, har andre løpere måttet ta over rollen som beundrede og fryktede konkurrenter det med angst og beven snakkes om i busser og rundt kveldsbord. En av de vi hadde hatt store forhåpninger til i så måte, er Henrik Grøseth. Vi la merke til ham på 1990-tallet, da han var en ung og åpenbart særlig talenfull utøver med god hurtiget, styrke og utholdenhet og en kroppsholdning som vitnet om et stort potensiale. De efterfølgende år har bevist at Grøseth nok hadde et slikt talent, men vi kan ikke si oss fri fra en følelse av at han er et talent som aldri helt slo til, og det følgende bildet er ment å på spøkefullt vis symbolisere at Henrik kanskje er i ferd med å stange i sitt fysiske inkompetansenivå:

Henrik vil så gjerne, men i år stanger han nok litt i "taket."

Ikke misforstå, han er fortsatt en som ligger like under landslagsnivå og lukter på større oppgaver, og som vi i Bøler vet er alderen ingen hindring for å løpe mye og fort. Men Grøseth må løpe enda litt fortere for å ta steget opp i den høyeste klassen. Han er en fin idrettsutøver, og fortjener det så absolutt. I årets St. Olavslopp bør det i rettferdighetens navn nevnes at Henrik trakk det lengste strået i en spennende duell med den ikke helt ukjente Eldar Rønning, som også kan løpe.

Carlos Silva deBrito er en annen løper av godt merke. Vi har hørt om mannen med det portugisisk-klingende navnet i en lang rekke år nå, men det later til at mannen faktisk er trønder. Om han er født der, er et annet spørsmål.

Joachim Brøndbo er navnet til tross altså ikke dansk, men norsk. Han er en teknisk stilløper som forflytter seg svært raskt selv om det ser ut til at det ikke går så fort som det gjør når han holder på.

Herr Bolme fortjener likeledes en presentasjon, alltid like motivert som han er.

Vi kommer tilbake til flere gjennomgangsfigurer og notabiliteter senere, men nå må vi prioritere egne løpere en stund.

Pål Kittelsen har ikke løpt for Bøler på noen år, og før årets St. Olav følte vi noe usikkerhet rundt Påls løpsform, men innsatsen hans mellom Vikhammer og Hommelvik var hederlig nok, den.

Luften er god å ha i hvert eneste skritt
Pål med Trondheimsfjorden som bakgrunn
Hvorfor ikke et portrett etter løpet? Velkommen tilbake neste år om du vil!

Etter Pål var det Ole Jakob Næss' tur til å løpe Bølers farver i stort tempo gjennom den varme Trøndelagssommeren. Næss er kjent som en personlig venn av den tidligere Bøler-løperen Simen Haugen, og er til tross for hva som for tre tiår tilbake hadde blitt regnet som langt fremskreden alder i idrettssammenheng er det opplagt at Ole Jakob er svært godt trent. Problemet er bare at hans trening i stor utstrekning består i skogs- og myrløping og rulleski. Men St. Olavsloppet er og blir et løp som i det vesentlige går på asfalt, og det må anbefales at den som har alvorlige planer om å løpe godt her forbereder seg på andre måter enn løping i blautmyra. Vasalopp- og Marcialonga-deltakeren Ole Jakob har ellers i tidligere år vært en svært god løper, og ville kunne gjøre storløp hvis han bare la litt mer trening i dette også. Han har dessuten snakket om at han skal løpe Ulsrudvann rundt på under ti minutter, og mer enn antydet at han kan gjøre det godt der. Imidlertid hjelper det lite å bare snakke om det, og ingen har ennå sett Ole Jakob Næss' navn på noen resultatliste i Bølers lille terrengløp rundt det koselige Ulsrudvannet. Dette uvisst av hvilken grunn, som han selv får gjøre rede for - eller gjøre noe med denne mangelen. Hans etappe denne gang, den eneste under årets St. Olavslopp, gikk fra Hommelvik til Stjørdal.

Ole Jakob har nettopp tatt over båndet etter Pål
Veltrent og statelig er han nok, men virker han noe bekymret?
Ingenting annet å gjøre enn å trå til
Ole Jakob ser ut til å ha det anstrengende, og vi vet ikke riktig om det er smerter eller pur utfoldelsesglede som ligger bak.
Nærbilde av anstrengelsen
Det ser fortsatt ikke helt behagelig ut, men det er nok bare tilsynelatende får vi tro.

Mellom etappene er det tid for en spasertur i det grønne:

Bøler-drakter står godt til det grønne

Nå var det debutant Øysteins tur fra Stjørdal til Framnes, og han løp respektabelt i sitt første St. Olavslopp. Her ser det ut som han har ærefrykt for oppgaven, etter ansiktsuttrykket å dømme:

Øystein ut 1
Øystein ut 2
Øystein er i gang

Fra Framnes til Steinvikholmen var det Bøler-gjengens andre odøling (Kjetil er solung, må vite!) som sto for tur, og i den følgende sekvensen går det unna så odølingens lange røde hår flagrer:

Leif i full fart
Leif fortsetter
Fortsatt god stil
Kunsten er å fly lavt
Når man blir fotografert, gjelder det å passe på holde stilen med høye kneløft 

"St. Olav" har som vi vet mange deltakere, og her er et glimt fra mosjonsklassen

Herr Bolme og den gode Stein Ivar Børset i trafikken

Mellom Steinvikholmen og Åsen løp Geir, og også han måtte godta den tette trafikken. Dette må være en av de mer psykisk slitsomme etappene på grunn av alle lastebilene som dundrer forbi:

Geir i trafikken 1
Geir i trafikken 2
Geir i trafikken 3
Geir i trafikken 4
Det er tryggest i veikanten

Om ikke alle bilene er lastebiler, er det likevel nok av brede kjøretøy:

Stor amerikansk firehjulstrekker

Johan tok seg av etappen mellom Åsen til Ronglan:

Bjølseth i målbevisste steg
Det ser greit ut det her
Det gjelder å fly lavt over veien
Høyt opp på tå, strekk godt ut

Deretter fulgte Keino opp fra Ronglan til Skogn:

Først ut på asfalten
Grønt gress passer kanskje godt for en (tidligere?) O-løper?
Trå til, Keino!
Vinden blåser friskt, og det er bare å nyte turen

Fra Skogn gikk neste og dagens siste etappe til Levanger. Det var Per Thomas som fikk denne i oppgave. P.T.T. er kjent som en seriøs person som både tenker før han taler og tenker mer enn han sier, men siden han er en vennlig sjel med et filantropisk sinnelag er det meste sikkert gode tanker. Når han i tillegg løper godt, er alt vel - særlig når han i blant har gullkorn å tilby i form av treningsråd og veiledning i massasje og restitusjon. Men nå er det løpingen som står i fokus. Etter Sommerstafetten hadde Per Thomas ikke helt fått trent slik han ville pga. smerter i fotbuen. Heldigvis gikk de som vi ser over før den store prøvelsen.

På landeveien gir Per Thomas' stil knapt inntrykk av forrykende hastighet, men raskt går det.
Inn i Levanger
Uklanderlig stil, men den som kjenner PT ser muligens at han har det tungt her.
Rett før mål

Det var dagen så langt. I Bøler-laget har vi tradisjon for å etter hver løpedag kåre "dagens Bøler-løper." Kåringen foretas av et knippe kritiske Bøler-folk som forsøker å honorere etter fortjeneste den som i løpet av dagen har levert det løpet som i sum har størst betydning for laget og/eller peker seg spesielt ut, eller har prestert mer enn på forhånd forventet. Denne første dagen ble Trygve denne æren til del, selv om kåringen skjedde in absentia på grunn av at hovedpersonen kvelden etter løpet var hjemme på grunn av jobben.



Dag 2, torsdag 29. juni, Levanger - Sandvika, 66.1 km 

I år hadde vi nok en gang fått innkvartering i et av Forsvarets anlegg, takket være Jan Eriks kontakter og evne til å få vernemaktens representanter til å indirekte gi Bøler sin støtte gjennom å la oss få lov å benytte deres grunn og hus. Vi var i en HV-forlegning i Stjørdal de to første nettene, og her er et oversiktsbilde fra stedet hvor vi var innkvartert:

Bussen med noen av løperne en sommermorgen på Forsvarets område

Selve kasernen var også av upåklagelig standard. Her er et stemningsbilde tatt midt på natten, og som viser et vindu i den lyse sommernatten:

Vindu inn mot Bølers lag

Starten gikk fra Levanger stadion, som dere kan se her:

Fra Levanger stadion 1
Fra Levanger stadion 2
Start fra Levanger stadion

Førstemann ut, fra Levanger til Mule skole, var småbarnsfaren Kjetil fra Solør:

Kjetil sammen med konkurrenter, og med den uoppslitelige syklist følgende bak.
Også han kan kunsten med å fly lavt over asfalten, hvilket lover godt.
Litt tungt gikk det nok, i ærlighetens navn.
Raskere enn sin egen skygge kan ingen løpe

Men Kjetil var naturligvis ikke alene på etappen. For den som husker noen år tilbake, seiret Berkåk-mannen V. Rodal i en olympisk 800-meterfinale, et historisk topp-punkt for norsk friidrett selv om Rodal kanskje ikke helt var på Sebastian Coes nivå. Vebjørn deltok i St. Olavsloppet, og vi la stil og fremtreden fortelle sitt uten ytterligere kommentarer:

Rodal med flere
Rodal alene. Her er det tydelig at skyggen er langt foran. Om dét betyr at Rodal er en skygge av seg selv, er et annet spørsmål. Noen i Bøler utbrøt spontant at det var sporty av den tidligere OL-vinneren å stille opp selv om formen ikke er hva den var, og det kan vi vel ikke si oss aldeles uenig i selv om det også var de som mente han kunne tatt seg tid til å trene mer enn to ganger i uken.

Etappe to, fra Mule skole til Verdalsøra, ble løpt av Ola Tidemandsen. Ola er en gjennomtrent og allsidig ung utøver som det er lett å like - han er positiv, treningsglad og løpsvillig og er en av Bølers fremtidige menn i de lange løp selv om han strengt tatt ikke er spesialløper.

Å løpe sitt eget løp, er hva det handler om.
Skyggen følger med, og det samme gjør løperen ved siden av.
Bøler-drakten tar seg godt ut i solskinnet
Helt greit, men ikke etappeseier.
Inn til mål i Olas første St. Olavslopp

Tredje etappe gikk fra Verdalsøra til Stiklestad, og her hadde vi den andre odølingen vår:

Odalens rødhårede sønn i sollyset etter sitt løp - Ikke vær redd Leif, det blir flere bilder senere.

Omgivelsene rundt Stiklestad ser slik ut, og det er lite som bringer tankene hen på det berømte slaget i 1030:

Grønt miljø rundt Stiklestad

Johan tok seg av den fjerde etappen fra Stiklestad til Landfald, og det foregikk slik som vi her ser:

Som vanlig god stil fra Johan
Flyveevnen er fortsatt intakt
Bra løpt
Her løper Johan fra sin egen skygge. Meget bra. Dette løpet var så godt at Johan plasserte seg som nummer tre av alle elitelagsløperne som løp fra Stiklestad til Landfald.

Ellers var det ikke alle som løp. Noen valgte andre fremkomstmidler, som vi ser:

Er dette en to- eller firehjuling?

Fra Landfald til Inndal gikk den femte etappen. Vår mann her var Keino, og her ser vi hva slags utfordring han fikk:

Grønt og idyllisk er det, men snart kommer den store prøvelsen.
Ingen bakke for utrente dette her
En solid løper i en solid oppoverbakke
Ingen bakke er for hard for Keino

Dagens sjette etappe gikk fra Inndal til Vaterholmen, og ved Inndal ventet Børre:

Keino veksler med Børre

Med en besluttsom mine, og forhåpentligvis kraft i steget, drar Børre i vei.
Rett blikket oppover, du raske gutt!
Sånn ja!
Og rett i ryggen, kom igjen! Dette bildet var overeksponert og egentlig ikke godt nok for Bølersidene, men når gutten vår endelig retter ryggen må det jo vises.

Lagkameratene hygger seg mens Børre løper - eller kanskje sliter.

Børre gir seg selvsagt ikke:

Varmt og tørt 1
Varmt og tørt 2
Varmt og tørt 3

Fremme ved Vaterholmen tok Bølers eldste løper, Trond Olav, over på denne syvende etappen. Stilen holder han fortsatt, alderen til tross. Etappen gikk fra Vaterholmen til Sul:

Langrennsstavtak eller gaselle-løpesteg?
Armene langs siden, så går det bra. Dette er ikke stavtak.
Omgivelsene er nydelige, det er bare skogsstien som mangler.
Løper han fra sin skygge, mon tro?

Til sist var det klart for dagens åttende og siste etappe, fra Sul til Sandvika. Sandvika markerer grensen til Sverige, og denne strekningen ble løpt av mannen som totalt sett har løpt flest antall kilometer for Bøler i løpet av de årene vi har deltatt i dette løpet. Som du da kan tenke deg, er han dermed blitt en moden mann. En pålitelig løper er Hermann like fullt, og sannelig klarte han ikke å bli nummer fire på denne etappen.

Med PT filmende i bakgrunnen
Med målet i sikte
Sikkert fremover går det Helt greit og hederlig som vanlig fra Hermann. Man han flyr som vi ser ikke lavt på denne etappen. Det får vente til senere i loppet.

Fra våre veteraner til deres absolutte motstykke, her er en meget ung St. Olavsdeltaker:

Ungdommen stormer frem

Etter innkomst i Sandvika kan det passe med noen glimt derfra, som avslutning på denne dagsberetningen:

Et svensk trafikkpoliti-helikopter vitner om at broderlandet er noen hundre meter unna
Portrett av en svensk løper. Beklager det utbrente partiet i pannen. Fokus på brillene. Vi ser at svensken er kvalitetsbevisst - han bærer Craft-trøye. Den svenske løperen er Carl-Henrik Rost, fra Trångsviken.
Keino er nok fornøyd med dagen

Vi tar også en titt på omgivelsene. Det gjelder å ha øye for litt andre ting enn bare løp og løpere, selv om de spiller hovedrollen.

Bygninger ved Sandvika 1
Bygninger ved Sandvika 2
Bygninger ved Sandvika 3
Bygninger ved Sandvika 4

En av våre debutanter, Per Ivar, ville gjerne bli fotografert i blomsterengen slik at han kunne vise kjæresten et bilde av den spreke "drømmemannen i blomsterengen." Og da var det bare å etterkomme ønsket:

Mann i blomstereng 1

Mann i blomstereng 2 At mannen er omsvermet, er lett å se i luften rundt ham.

To andre, og ikke fullt så omsvermede menn, midt i disse grenseområdenes grønne natur.

Denne andre dagen ble Johan dagens Bøler-løper. En løper med glimrende løpsteknikk og utpreget talent som trener lite men som like fullt presterer godt, noe det bare er få forunt å klare.



Dag 3, fredag 30. juni, Sandvika - Åre, 61,8 km

Starten i Sandvika så slik ut. Vi ser her mosjonsklassene:

Før start
I starten

Den første etappen gikk fra Sandvika og opp en lang og bratt bakke til Saxvallen. Det ble Øystein som fikk æren av å løpe laget inn i Sverige:

Øystein synes her å ha løpt til topps, og er åpenbart i ferd med å konsolidere stillingen.
Synes du det ser greit ut, i forhold til konkurrentene?
Det gjør det.
Øystein flyr lavt over asfalten, og hele Bøler gleder seg ved synet.

Likevel må det jo innrømmes at vi hadde sterke og gode konkurrenter:

Konkurrenter 1
Konkurrenter 2
Øystein ligger i et sterkt felt
Svamper og vann må til i varmen

Bøler var ikke alene om å følge sine løpere, her er Vanvik ILs ledsagende røde bil:

Vanvik IL på veien. De som har mer peiling enn meg på ichtyologi, må fortelle hva slags skapning som er illudert på bilens panser.Men at det er en lokal karakterart som forekommer ved Vanvik, kan ikke betviles.

Ved Saxvallen hadde nå dagens andre etappe startet, og den gikk til Stalltjärnsgropen. Trygve gikk løs på den med liv og lyst, som vi ser her:

Trygve i Sverige
Blå himmel, og grønn skog. Kan man ha det bedre?
Fin stil, det må alle være enige om.
Dette går bare bedre og bedre, her flyr han gjennom luften som bare det.
Etter en stund kommer det karakteristiske uttrykket frem
Og det er da at svampen må tas frem

Hans Petter tar det mer med ro i dag

Naturen på svensk side fortjener å bli beundret:

Elven flyter, gjennom skog, under solfylt himmel.

Fra Stalltjärnsgropen til Bodsjöbränna, den tredje etappen, var det Leifs tur:

Odøling på tå hev i Sverige
Hans Petter påser at alt er i orden
Leif demonstrerer formen
Og tar i litt ekstra før mål

Det vinkes, ropes og synges til Bøler-laget

Rindals-Trolls Stein Ivar er i høyeste grad med også i Sverige

Etter Leifs løp tar gode lagkamerater livet med ro

Det var duket for etappe nummer fire. Nå skulle vi fra Bodsjöbränna til Åre golfbanan. Her hadde vi den heldigvis restituerte Per Thomas, som bare ga uttrykk for at formen var litt dårligere enn ønsket på grunn av den vonde fotbuen etter Sommerstafetten.

Har vi sett denne stilen før?

Nå skal vi se en litt mer interessant sekvens. Legg merke til drikkeflasken som er på vei mot asfalten i det første bildet:

Per Thomas har drukket vann og har sluppet flasken, som er på vei ned.
Flasken har fremdeles ikke truffet asfalten
Der går flasken i bakken
Per Thomas løper videre, mens vannet svelges

På den femte etappen, fra Åre golfbanan til Duved, var Børre satt opp. Vi lar ham få en lang bildesekvens, slik at vi virkelig kan nyte den mandige og flotte stilen:

Børre i solsteken 1
Børre i solsteken 2
Børre i solsteken 3
Børre i solsteken 4
Børre i solsteken 5

Etter denne etappen hadde Børre noen sterke meningsytringer om varmen. Vi skal ikke påstå at eventuelt opplevd ubehag også kunne ha sammenheng med andre faktorer, og prestasjonen var helt fin, den. En annen ting verd å bemerke, er at bildekvaliteten synes å ha økt ytterligere etter at vi løp inn i Sverige. Det har sannsynligvis sammenheng med den spesielt rene og klare svenske luften, men sikre kan vi ikke være.

Den sjette og siste etappen gikk fra Duved til Åre sentrum. Den var Geirs:

Svamp og fuktighet trengs, selv når løperen flyr.
Ingen vanskeligheter her
Bare å løpe videre
Tungen skjevt i munnen

Etter at vi var kommet i mål, var det tid for å ta en titt på omgivelsene nok en gang.
Det første vi la merke til, var hvor mange ansikter naturen har, og hvor mange uttrykksformer det pulserende sommerlivet inneholder. Her ser vi to svensker, som like ved jernbanelinjen i Åre har stoppet bilen for å dyrke skjønnheten på sin måte:

God stemning mellom jernbane og bilvei

Da vi så oppover i fjellet, falt våre øyne på den berømte kabinbanan i Åre, som hver vintersesong frakter skiturister opp på fjellet. Slik ser traséen ut sommerstid:

Kabinbanan i Åre om sommeren

Nå var Bøler-laget kommet til stedet der vi skulle tilbringe de siste to nettene, Åre Fjällby:

Bøler-troppen i (nesten) samlet flokk foran resepsjonen i Åre Fjällby

Som vanlig hadde hele laget det hyggelig i Fjällbyen, innkvartert i romslige leiligheter av god standard og med plass til alle. I Åre ble det tradisjonen tro innkjøpt store mengder mat, som denne gang ble tillaget under ledelse av Leif. Vi skal nå vise noen glimt av hvordan det så ut inne i huset der Bøler-laget var samlet:

Merkelig avslappet stemning For å være helt ærlig, synes vi å erindre at oppmerksomheten nå var rettet mot den forestående fjernsynssendingen fra verdensmesterskapet i fotball. Det får likevel godtas, så lenge løpingen fortsatt er det viktigste for oss.

Ingen spesielt spennende ting å se her, men det var slik det tok seg ut, så da så.
Med vidvinkelobjektiv innendørs blir bena fremhevet, men det er kanskje ikke så urimelig når det er løpere som avbildes.
Litt av maten som ble laget av Leif og Per Thomas
Kjetil, Geir og Øystein (Ja, jeg vet at dette bildet ikke ble helt bra komposisjonsmessig)
Per Thomas og Leif Fine uttrykk.
Rundt bordet Selv om Ola er litt ute av fokus, formidler bildet stemningen godt.
Rundt frokostbordet Bildet er tatt like før vi begynte å diskutere fordums Bøler-løpere og hva de hadde bedrevet siden de løp i Bølers drakt for mange år tilbake.

Vi må også nevne helt på slutten at denne tredje dagen ble Øystein kåret til dagens Bøler-løper.


Dag 4, lørdag 1. juli, Åre - Östersund, 111,3 km 

Vi begynner med å presentere startområdet, og her er det tydelig hvor stor rolle sponsorene spiller i idretten:

Jämtkraft og idretten
Tre løpere varmer opp før start. Vi skal komme tilbake til alle tre etterhvert.

Som vi så, var det Øystein som tok første etappen, slik han også gjorde det dagen før. Denne gikk fra Åre sentrum til Undersåker.

Øystein løper. Den observante iakttager vil se at Øystein ser ut til å ha det vondt, og at han tar seg til maveregionen. Helt riktig som du nok fikk mistanke om - han fikk dessverre kraftig hold som plaget ham gjennom store deler av etappen. Det har han naturligvis ingen skyld i, og vi må bare konstatere at dette er slikt som skjer uten at det er mulig å forutse.

Før vi går videre til nestemann, presenterer vi nå to andre løpere, den ikke ukjente Petter Northug og det 15-årige talentet Sondre Nordstad Moen. Førstnevnte har eksponert seg som en reflektert person som blant annet advarer mot overdreven slanking i idretten. Her ser vi begge i fint driv:

Petter Northug
Sondre N. Moen

De som leser KONDIS, har sikkert sett Northug på julinummerets forside, fotografert av Bøler-fotografen. Vi ønsker begge til lykke i de fremtidige lange løp med og uten ski på bena.

Etappe nummer to, fra Undersåker til Järpen, ble tildelt veteranen Trond Olav. Kvelden før hadde det oppstått en diskusjon rundt aldringsprosesser og kapasitetsreduksjon i løp, og det kan vel tenkes at enkelte beskrev alderens herjinger med til dels skremmende detaljer. Trond Olav erklærte etter løpet at diskusjonen hadde gjort at han før start aktet å motbevise alderens dramatiske effekter, og det viste seg at løp meget sterkt nesten på linje med hva en yngre mann hadde gjort.

Trond Olav tar over for Øystein
Klokken settes i gang. Her skal aldringspåstandene motbevises!
Da er det bare å fly i vei
Forventningsfulle lagkamerater følger med
Stor fart for Trond Olav
Sekundering må til

Etter Trond Olav var det den andre "aldrende" løperens tur til å ta etappe nummer tre fra Järpen til Mörsil. Hermann hadde etter eget utsagn litt føling med en vond rygg, men løp som vanlig trygt og godt. Først ser vi på Bøler-bussen der gjengen venter på å se Hermanns ferd gjennom 11.3 kilometer:

Bølers to biler står og venter

Hermann dukker opp, Børre forstår hvordan det føles å løpe i varmen, og trer støttende til mens Ola betrakter det hele.
Svamp og vann kommer godt med
Dette ser helt greit ut
Bare å lange ut og for alvor gi det han har
Det sekunderes igjen Ryggsmerter eller ei, for Bøler gir løperne alt.

Vi tar oss tid til å se på en blomstereng full av lupiner før neste etappe
Vanvik IL med sin spesielle maskot har også motet på topp

Fra Mörsil til Bleckåsen gikk lørdagens fjerde etappe, som Per Ivar løp. Enkelte mener at Per Ivar også er en gammel mann, men det kan vel ikke være riktig. Han har nemlig nevnt noe om at han har fått seg kjæreste, og som alle vet er de amorøse forbindelser noe som hører den spreke ungdommen til. Vi lar Per Ivars løp tale for seg selv:

Per Ivar får all mulig oppmerksomhet fra resten av laget
Av med den hvite luen, og på med vannet
Hva som er viktigst i livet, og som man strekker seg lengst etter, varierer med tid og sted.

På den femte etappen, fra Bleckåsen til Wången, var det vanskelig å få fotografert, så det ble bare to bilder av Johan Kristian på denne strekningen:

Johan fotograferes både forfra og bakfra i sitt løp
Slik skal det se ut

Igjen skal vi ta en tur ut i miljøet. Her er Børre i samtale med en av Vidars ledere, mens han betrakter den vakre naturen rundt omkring, som han selv uttrykte det: 

Børre trenger forståelig nok solbriller, når han skal beskue den solblanke sjøen i bakgrunnen. Men siden øynene hans altså var skjult bak de mørke brillene, var det ikke så godt å vite helt sikkert hva han så på.

Også i Sverige har de helleristninger, som dette skiltet forteller. Beklager at det ikke ble tid til å retusjere vekk lysledningen over bildet før dette ble lagt ut.

En stor del av dagens løpere er samlet i gresset Dette bildet må erstatte løpebildene som skulle vært tatt på den sjette etappen som ble løpt av Trygve, og som gikk mellom Wången og Valne.

Slik ser det ut inne i bussen mellom etappene

Kjetil løp den syvende etappen, mellom Valne og Nälden. Dessverre gjorde trafikken at det ble umulig å ta bilder på denne strekningen også, men resultatene forteller at han tilbakela de syv kilometrene på 24:44.

Den åttende etappen gikk fra Nälden og Krokom. Geir løp, men heller ikke på den etappen ble det mulig å fotografere.

Dermed var vi kommet frem til dagens og løpets (loppets) siste og avsluttende etappe, fra Krokom til Östersund. Dette var også den lengste av alle etappene, og på forhånd hadde minst én løper signalisert at han i alle fall ikke ville ha den. Ikke slik med Keino. Helt i samsvar med sitt navn (oppkalt etter den afrikanske storløperen Kipchoge Keino), var det ikke nei i hans munn når det ble spurt hvem som ville påta seg oppgaven med den nesten fulle halvmaratondistansen i stekende solskinn. En slik sportsmannsånd må bare berømmes. Vi skal følge ankermannen Keino nøye gjennom avslutningen, også fordi det skjedde en del spennende på denne etappen. Heldigvis ble det også rik anledning til å fotografere.

Legg merke til dette bildet:

Keino i gul Bøler-drakt

Vi ser Keino, og syklisten. Helt foran ser vi en mann som startet omtrent samtidig med Keino, og som vi skulle følge nøye. Han er Strindheim-løper og altså klubbkamerat med Oddvar Brå. Til tross for at hans hud er meget mørk, heter han av alle ting Patrik Hagen.

Nærbilde av Patrik Hagen ser vi her

Som alle vet (eller i det minste har en mistanke om), løper mennesker med svært mørk hud raskere enn mennesker med lys hud. Uten å gå i detalj om biokjemiske forhold i muskulatur her, fryktet Bøler-folket at Hagen skulle fraløpe Keino med flere minutter og dermed gå forbi i sammendraget. Nå ville det ikke vært noen direkte tragedie om så hadde skjedd, men et spenningsmoment hadde vi. I dette tilfellet hadde de som muligens hadde fryktet at Patrik skulle "knuse" Keino glemt hvem Keino var oppkalt etter. På grunn av likhetsmagiens effekt eller hva det nå var, viste det seg nemlig at Keino holdt stillingen og tvert i mot løp noen sekunder inn på Strindheim-løperen. La oss nå følge vår Keino i detalj.

Keino med målbevisst blikk
Dette ser direkte avslappet ut
Når Keino flyr lavt over veien og lever opp til sitt navn, kan ingen i Bøler klage.
En flott løper, som aldri svikter
I vidvinkelperspektiv mens fotografen lå i veien (Vidvinkelobjektiv EF 35mm 1.4)
Gjennom det svenske landskapet

Vann er helt påkrevet under slike forhold som rådet før Östersund, og vi forteller historien om hvordan det tok seg ut da Trygve gjentatte ganger "vannet" Keino:

Vannet spruter 1
Vannet spruter 2 Legg merke til at det som er i fokus, er vannet som spruter og plasker like bak Keinos hode. Jeg vet ikke hva dere synes, men effekten med vannspruten i fokus og det andre litt ute av fokus gir en effekt jeg synes er fin.
Vannet spruter 3

Det er helt tydelig hva som foregår, og andre løperklubber tenker nok at Bøler er heldige som har mulighet til å la løperne sine være med på slike bilder. Om Bøler IF ikke vinner selve løpet, så vinner Bøler alltid fotokonkurransen. Eller er noen uenige i dét?

Nå holder det - for denne gang

Trygve flyr i luften med vannflasken - artig bilde ikke sant?

I Bøler legger vi vekt på kvalitet. Det betyr at våre fotografier skal være de beste, og at de aller beste fotoverktøyene skal brukes. Det beste er godt nok. Men kvalitetsbegrepet må også omfatte god sportsånd, og den siden av saken er naturligvis enda viktigere. I tråd med den erkjennelsen gir vi i Bøler selvsagt vann til andre løpere enn våre egne når det er behov for det, på samme måte som mange andre lag ganske sikkert også gjør det samme. Runar Gilberg løp de to siste dagsetappene alene - dvs. sammenlagt rundt 170 km. Da er det ikke til å undres over at det ble behov for tørsteslukking:

Runar Gilberg får vann av Bøler
Runar drikker med velbehag

Tilbake til St. Olavskonkurransen. Patrik Hagen har naturligvis ikke gitt seg:

Patrik med full innsats

Da skulle det være unødvendig å si at vår egen "afrikanske løper" heller ikke hadde slakket av på farten. Men her gikk det i mye vann, som vi ser:

Vanningstid
Oppmerksomheten må likevel være festet på konkurrenten(e).
Noen fare for å bli fraløpt er det ikke, når man bærer navnet Keino.
Jo mer vann, dess bedre, er regelen i solsteken.

Da er vi tilbake til Runar Gilberg, som ser ut til å ha bevart humøret i sitt løp:

Runar sammen med våre


Selv om Gilberg er aldri så glad i å løpe, må det være lov å ha mistanke om at han nå var lettet over at målet i Östersund nærmet seg:

Runar langsomt men sikkert mot mål

Så var det igjen vanningstid:

Trygve kommer med et tilbud, som Keino ikke kan si nei til. I slike tilfeller er "tilbud man ikke kan si nei til" heldigvis gode tilbud.

Interessant kroppsspråk hos aktørene
Et bedre tilbud kan vanskelig tenkes
Her må det aktiv handling til
Legg merke til Trygves ansiktsuttrykk

Dermed var vi i mål, og her løper vår ankermann, stolt i spissen for hele resten av Bøler-laget:

I MÅL MED HELE LAGET - ENDELIG!

Naturligvis ble Keino den siste dagens Bøler-løper. Det fortjente han virkelig selv om tiden "bare" ble 1:20:10 på 21 kilometer. Han påtok seg oppgaven uten den aller minste nølen og holdt unna for Patrik Hagen, som ingen anelse hadde om at han faktisk løp mot ingen ringere enn selveste Keino.

Til slutt fikk fotografen også i år oppfordring fra et annet lag om å ta lagbilde. Denne gang var det Vidars damelag som gjerne ville bli avbildet. Kanskje trengte de denne oppmuntringen fordi de i år ikke hadde noen konkurrenter å løpe mot? I alle fall ses Vidar-laget her, minus Camilla Kleive som av alle ting reiste sammen med Bøler-gjengen i bussen helt til Minnesund:

Vidars damelag Noe herrelag stilte ikke denne klubben i år.

Da gjenstår de obligatoriske lagbildene av Bøler:

Lagbilde 1
Lagbilde 2

Stort lagbilde, sRGB For stort bilde på skjerm, men kan også skrives ut.
Stort lagbilde, Adobe RGB Det er dette du skal bruke om du vil ha en "proff" utskrift med maksimal kvalitet. Det er mulig du må korrigere vekk et grønnstikk før utskrift.

Helt slutt er historien riktignok ikke ennå. Vi stoppet to steder på veien, for å tanke Bøler-laget med mat, og en gang til for å tanke bilen. Turen gjennom Sverige var lang, men slett ikke kjedelig.

Vi avslutter med et bilde som viser et sted som ligger ikke langt fra fra kjente Vasalopp-områder:

I nærheten av Mora og Sälen et sted
, like før solnedgang.

Det var fortellingen om St. Olavsloppet 2006, og vi håper at både de som var med og de som ikke var med fant glede i denne reportasjen. Vi sees til neste år.

Beste Bøler-hilsen fra Per Inge


Redball.gif (326 bytes)Tilbake til hovedside