Velkommen til Bøler Idrettsforenings friidrettsgruppe

St. Olavsloppet 2002, 10-13 juli 2002

I årets St. Olavslopp ble Bølers herrer nummer ni og sist i den absolutte eliteklassen, hvilket var fire plasser dårligere enn i fjor. Min kommentar til dette er at Bølers målsetning som løperklubb er å gjøre det så godt vi til enhver tid kan med våre utøvere, og at vi innfridde dette målet også i år. Selv om man ut fra en svært kompromissløs resultatorientering vil kunne bemerke at dette var en tilbakegang fra fjorårets resultat både med hensyn til plassering og tid (Totaltid 2002 på 20:46:58 mot 19:59:53 i 2001), tør en niendeplass i herrenes konkurranseklasse være høyst respektabelt når vi vet at totalt antall lag var rundt 150. Det er således med god grunn jeg her og nå gratulerer og takker alle som deltok og bidro til resultatet, på vegne av både meg selv og uten tvil samtlige involverte. Takk skal dere ha for at dere var med på årets kraftanstrengelse, alle i Bøler-gjengen!

For å ta det første først: Klikk her for å se Bølers startliste

Starten 

Ett hundre og femti lag løper samtidig ut fra Domkirken i Trondheim. Det er et syn å skue, men det er ingenting i mot hva det blir når selve løpet er i gang for alvor, med all den dramatikk og intensitet som oppstår under et slikt arrangement. Bølers karakteristiske blågule drakt er representert ved Thomas Eidsmo ganske langt til venstre i bildet.

Løpet skritt for skritt  

Det må med en gang sies at det ikke er like mange bilder av alle løperne. Dette har sammenheng med at det noen ganger ikke er mulig å få stoppet og tatt bilder av løperne i køen av følgebiler på trange veier, dessuten er det heller ikke slik at alle løperne løper eksakt det samme antall etapper. Det er naturlig at en løper som gjennomfører en forholdsvis lang totaldistanse innenfor grensen på 42 km hyppigere blir et fotoobjekt enn en løper som kanskje bare tar en eller to korte etapper.

Når det gjelder bilder av Bøler-løpere, er det nå mulig å bestille disse fotografiene i høykvalitets 16-bits ukomprimerte TIFF-filer for trykk. Filstørrelsen i så fall er 65 Mb i høyeste oppløsning på 4000 piksler horisontalt, men mindre størrelser går også. JPEG anbefales ikke til trykk- og utskriftsformål.

Vi følger Thomas videre, og han løper i fint driv her. Vår startmann fortsetter i samme stil. Litt senere er han virkelig kommet ut på den store og lange veien.

Pål Kittelsen løp bare annenetappen første dagen, men han rakk å bli foreviget, og her forserer han i løpet: Pål løper forbi.

Arne Gilberg fra Trøndelag kom ikke med på årets bilder, men vi gir vår honnør for to vel gjennomførte etapper.

Ole Petter Hjelle var Bøler-debutant i år. Den som leser KONDIS vil ha lagt merke til hans legespalte i bladet. Men han er også en maratonløper hvis varemerke har vært noen usedvanlig lange treningsturer. Kanskje har han redusert den ekstreme maratontreningen noe i de seneste år, men en patent utholdenhetsløper og god tilvekst til laget viste Ole Petter seg så ubetinget å være. Du kan observere Ole Petter her: Ole Petter 1, Ole Petter 2.

Trond Olav Berg er meget gammel av år, født i 1960. Er han god også? Trulle har ikke løpt like mange og lange turer i år som tidligere, sier han. Likevel: Å dømme etter bildene synes han å være i stand til å løpe mer enn brukbart, og kilometertidene forteller at dette stemmer. Her kan du se Trond Olav: Trond Olav 1, Trond Olav 2, Trond Olav 3, Trond Olav 4.

Hermann Bruun nærmer seg de førti, men har aldri vært bedre enn i år. Blant annet har han slått Remi Andersen i årets Osloløp. Riktignok er ikke Andersen hva han var, men annenplassen og 34:36 som resultat var et foreløpig høydepunkt i en meget god sesong for en løper som i høy grad har fått uttelling for mange års samvittighetsfull og regelmessig trening. Lagleder Jan Erik vurderte Hermann til å være vår beste løper i år, og et blikk på kilometertider sammenholdt med distansenes lengde gir støtte til den bedømmelsen. Se Hermann på disse fartsfylte bildene: Hermann 1, Hermann 2, Hermann 3, Hermann 4, Hermann 5.

Johan Kr. Bjølseth debuterte i år som St. Olavsløper for Bøler. Johan er en opprinnelig 1500-meterløper som har godt kondisjonsgrunnlag og et raskt steg, og burde ha alle forutsetninger for å gå under 30-tallet i for eksempel Sentrumsløpet. Kan han holde seg skadefri og omskolere seg fra korte baneløp til de lange løpene, vil han bli en fremtidig storløper. Her løper Johan med friske steg: Johan 1, Johan 2, Johan 3, Johan 4.

Trygve Reitan har etter sigende familietilknytning til en tidligere norsk storløper. Dette er muligens hva som sporer ham til innsatsen langs landeveien, en innsats det står respekt av selv om Trygve i år har vært litt hindret av sykdom. Til alt hell kom han seg til St. Olavsløpet, og viljen til å yte gjenspeiles i hans ansikt og kroppsspråk: Trygve 1, Trygve 2, Trygve3, Trygve 4.

Jan Erik Moe gjorde en formidabel innsats i årets St. Olav. Jeg regner ikke med at han tar det ille opp, men her må det antydes at hans mest beundringsverdige bidrag ikke foregikk langs landeveien, men derimot i funksjonen som lagleder og motivator som han etter samtliges oppfatning ivaretok på mesterlig vis. På en etappe fant han plass til seg selv på laget, noe som er fotografisk dokumentert her: Jan Erik.

Per Iver Nordset er en orienteringsløper, men har blitt fast inventar i Bøler-laget i de lange løp. Slik løp han i årets langstafett: Per Iver 1, Per Iver 2, Per Iver 3, Per Iver 4.

Thomas Kjerstad er vår yngstemann, og han er en utholdende løper og en svært allsidig utøver. Så vel langrenn som løp og sykkel står på hans treningsprogram, og kanskje kan Thomas stå som representant for ikke bare Bølers fremtid, men for den fremtidige allsidige krysstreningsutøver som behersker flere disipliner og er i stand til å levere gode prestasjoner i dem alle. Thomas er sterkt motivert og fysisk vel utrustet med utholdenhet og muskelstyrke, og vil kunne bli en meget solid løper hvis han trener mye. Thomas' ferd gjennom årets St. Olavsløp tok seg slik ut: Thomas Kj1, Thomas Kj2, Thomas Kj3, Thomas Kj4, Thomas Kj5.

Per Kr. Saastad var vår ankermann inn i Østersund i 2002, og løp en halvmaraton, 21 km, i stekende hete. Det var ikke fritt for at dette gikk en anelse tungt. Dette er et faktum og naturligvis ikke en kritikk av Per, som vi ser her: Per Kristian 1, Per Kristian 2, Per Kristian 3, Per Kristian 4.

Siste del og innspurten

Siste del av Per Kristians lange ferd mot mål i Østersund, og målpassering. Vi har gjennomført i år også. Umiddelbart etter løpet ble lagleder Jan Erik intervjuet av svenskene, en fin anerkjennelse av innsatsen: Lederintervju.


Hva som ellers skjedde under løpet

En så stor begivenhet inneholder flere elementer enn selve løpsutøvelsen. Dels var det flere Bøler-deltakere enn bare de som løp langs landeveien (Reserver og støtteapparat), dels byr et slikt omfattende arrangement på mange episoder og situasjoner, dertil må vi ha en buss til å kjøre i og et sted å bo. Her viser vi litt av dette:

Den uoppslitelige syklist

En gjennomgangsfigur i stort sett hele løpet var mannen som jeg her og nå døper "Den uoppslitelige syklist," Trond Hval, som med sin personlige rekord på 1:14 riktignok aldri har klart å straffe sin gamle klassekamerat Per Jorås' tid1:09 på 50 kilometer tempo, syklet ikke desto mindre med stor utholdenhet sammen med løperne og sekunderte. Klikk, og du vil se syklisten. Senere ble den samme syklist observert ved Mule. På engelsk betyr jo "mule" "muldyr," så det er vel ikke helt upresist da disse er kjent for å holde ut gjennom store påkjenninger. I overført betydning kan "mule" også bety "svært sta person," og en slik egenskap må man kanskje ha for å holde på med all den syklingen, spesielt når treningstilstanden kanskje ikke helt er på toppnivå. Men godt gjort var det i alle fall, og hvor mye våre løpere vant på sekunderingen kan vi bare tenke oss til.

Flere nasjonaliteter

Det finske og svenske landslagets løpere deltok også med nasjonslag: Side om side ved grenserøysen. Nærbilde av sistnevnte gulmalte stenhaug ser du her.

Tegefjell

I Åre var ingen rom ledige, så vi ble innkvartert i Tegefjell, hvor det var rekkehus i tre. Der lå hele Bølerlaget i: Nummer 34.

Laglederen foran sin buss

Jan Erik poserer.

Legger, sett bakfra

Ja, du leste helt riktig. Dette bildet har følgende historie: Undertegnede er etterhvert blitt delvis trett, delvis oppgitt, delvis skremt av enkelte Bøler-løperes tilsynelatende beundring for visse internasjonale langdistanseløperes ytterst spelemmede kroppsbygning, som blant annet omfatter heller spinkle underekstremiteter. Forhåpentligvis hjelper mine gjentatte advarsler om at den som tilstrekkelig intenst ønsker seg syltynne ben blir født med atrofierte lemmer i sitt neste liv, men diskusjonen rundt dette førte likevel til at enkelte Bøler-løpere ble enda mer opptatt av sine legger. De krevde da å bli avfotografert bakfra slik at nevnte legemsdelers størrelse og tverrsnitt kunne dokumenteres. Selv om jeg velvilligst etterkom dette besynderlige ønsket, velger jeg å ikke spille mer med på denne form for tull og tøys enn høyst påkrevet, så dermed overlater jeg til leggenes eiere og eventuelle forundrede pårørende å finne ut hvilke legger som tilhører hvem. Her ses de i alle fall: Åtte legger.

Rådslagning foran bussen

Her snakkes det tydelig taktikk: Foran bussen.

Vann må løperne ha

Påpasselighet og snarrådighet er en dyd når Bøler-guttene i vrimmelen av løpere og ledsagende biler trenger vann og svampenedkjøling gjennom mange og lange kilometer. Her ser dere hvordan dette gjerne foregår i: Et hektisk øyeblikk.

En trofétildeling

Flere enn Bølers deltakere mente at innsatsen var prisverdig, så i Sandvika hadde arrangøren en overraskelse til oss: En St. Olav-statuett i løvtre, med skjold, stridsøks og det hele. Den historisk interesserte kunne riktignok føle noen små anfektelser ved tanken på at Bøler fikk et slikt symbol til eie, for det er jo liten tvil om at den navngjetne helgenkongen var en av de grusomste, mest brutale og voldelige menn som noengang har hersket i Norge, og atskillige nordmenn og -kvinner ble i sin tid utsatt for både tukt, tortur og mord under Olavs tvangskristninger, der kongen med stor patos erklærte at hver den som ikke tok i mot Kvitekrist skulle miste både gard og grunn og endatil livet hvis de kunne få tak i den fryktelige hedningen. Men helt så gravalvorlig skal man jo ikke ta tildragelser som skjedde for meget lenge siden, og alle i Bøler-flokken var glade for utmerkelsen, selv om den ukjente kunstneren hadde lagt inn en skrivefeil med svipenn på statuettens fot. Her ser vi den i alle fall: "Dagens St. Olav 2002."

Omgivelser og miljø

Som rimelig kan være, var turen dominert av lange strekninger langs landeveien. Ikke desto mindre var det en rekke varierte synsopplevelser å hente. Noen eksempler på miljødetaljer vi møtte underveis:

Sving i natur
Veioverblikk under tunge skyer
Et bilvrak i den svenske veikanten
Svensk motorsyklist på plenen
Noen svenske kuer i gresset


Redball.gif (326 bytes) Tilbake til hovedside