Bornholm 2009 - fritid

Valget om å bruke en ferieuke på en dansk øy for å delta i 5-dagersløpet "Etape Bornholm" viste seg vellykket. Samtlige av Bølers representanter har gitt uttrykk for at dette var bra.

Birgit og jeg tok direktefly fra Gardermoen søndag 19.07, og etter 1 time og 20 minutter i lufta landet vår Widerøe Dash 8 rett utenfor "hovedstaden" Rønne, midt på øyas veskyst.

Mandag 20.07.09:

Første etappe startet i byen Hasle - kjent for sitt silderøkeri, og ikke minst som hjembyen til Bornholms verdensberømte operastjerne Vilhelm Herold (1865 - 1937). Her ser vi Kondis-sjef Kjell Vigestad sammen med Per Inge og Birgit foran røkeriet rett i nærheten av målgangen.

Hasle ligger ca 12 km nord for Rønne, og underveis på vår sykkeltur tid kom vi forbi flotte sandstrender med mektige bølger.

Tirsdag 21.07.09

Det ble i løpet av oppholdet gjennomført to minigolfturneringer. Den første ble avviklet på hjemmebanen til Bjørnar, Hermann og Øystein - ved hotell Ryttergården - rett sør for Rønne, og noen få hundre meter fra vandrerhjemmet der Trond Olav og Birgit var innkvartert.

Hermann avslørte et uomtvistelig anlegg for denne sportsgrenen - som stiller strenge krav til å være nøyaktig og presis - og han innledet sin minigolfkarriere med en bunnsolid seier. Her ser vi seierspallen. Øystein måtte finne seg i en plass utenfor pallen, til tross for å være omgitt av trofaste supportere.

Da løpene alltid startet i 19.30-tiden var det god tid til å kose seg som turist på formiddagen. Rønne viste seg som en usedvanlig trivelig og velholdt by, som ga "Kardemomme by"-assosiasjoner. Birgit og Trond Olav koser seg her på torget.

Løpsdag to (tirsdag) foregikk på en berømt sandstrand ved Dueodde - en landsby på øyas sørvestlige spiss. Bjørnar står her og legger opp sin slagplan, mens han skuer utover startområdet. Alle - bortsett fra Trond Olav - leverte gode prestasjoner i den løse sanda. Det var et meget spesielt løpsunderlag, der det nok kunne være en fordel med lav kroppsvekt.

Onsdag 22.07.09

Onsdag formiddag var det tid for kulturelle input, og et besøk på det imponerende Bornholm-museet i Rønne. Her kunne vi lære at Bornholm var en del av fastlandet ca 10000 år f. Kr, og at man da kunne gå tørrskodd fra Tyskland. Videre fikk vi vite at Bornholm har fostret en berømt opersanger - den tidligere nevnte Vilhelm Herold - som vokste opp i Hasle, og som museet hadde viet et eget rom.

Det tredje løpet var et skogsløp på flotte grusveier fra området "Almendingen" midt på øya.

Torsdag 23.07.09

Den fjerde løpskonkurransen foregikk helt nord på øya - fra Hamershus. Det var et såkalt "bjergløp", med målgang på toppen av en meget tøff motbakke. Her ser vi Bølergutta studere resultatlistene fra skogsløpet dagen før.

Fredag 24.07.09

Fredag formiddag var det tid for en ny dyst på minigolfarenaen - nå på Birgit og Trond Olavs hjemmebane ved vandrerhjemmet. Denne gangen var det premiering. Hermann stadfestet sitt talent for sporten, og kunne som overlegen seierherre motta løpssokker som førstepremie.

Fredag ettermiddag gikk avslutningsøvelsen - 10 km i og omkring Rønne. Her er Bølerutøverne samlet på tribunen på den flotte friidrettsarenaen der målgangen foregikk.

Hermann hadde all grunn til å være fornøyd med sin innsats i dette krevende etappeløpet. Og her ser vi de svenske tvillingene som dominerte den aller øverste delen av resultatlistene. Bildet er tatt under banketten fredag kveld.

Med 10-kilometeren i Rønne fredag idrettskonkurransene over. Dagen etter var det enighet om å gjennomføre en felles sykkeltur fra Rønne og til nordspissen, der Bjørnar hadde lest det skulle være både en gammel borg og en fin vandresti.

Lørdag 25.07.09

Første etappe gikk til Hasle - her er gjengen samlet foran silderøkeriet. Det var flotte sykkelstier mellom det ene idylliske området etter det andre, og en nytelse å ta seg fram på to hjul.

Her er vi på vei til Hammershus. Trond Olav nyter utsikten fra en av Europas største borg-ruiner. Vi ble "overfalt" av et kortvarig - men iskaldt - regnskyll, og Birgit beskyttet seg da på følgende måte.

Det ble inntatt et bedre måltid på et hyggelig spisested ved Sandvig helt nord på øya - en vindstille og lun strand. Da vi la i vei på vår fottur langs den flotte turstien rundt nordspissen gikk vi fra le til ly, noe jakken til Trond Olav bærer preg av.

Her ser vi bruddet der de tok ut stein til den enorme borgen - nå fylt med vann. Vi kom til bakketoppen der "bjergløpet" dag 4 hadde målgang. Hermann nyter her utsikten fra toppen av fyrtårnet. Vel nede i Sandvig smakte det med en softis. Deretter ventet 25 km med intens tråkking hjem til Rønne. Syklingen foregikk i et heftig tempo, med Bjørnar - som forbereder seg til Birkebeinerrittet  - i spiss. Birgit holdt ved hjelp tunge gir imponerende nok problemfritt følge i den halsbrekkende farten, mens Trond Olav hadde sitt fulle hyre med å henge med, og utgjorde "gruppettoen". Innsatsen var nok også inspirert av de daglige Tour de France-sendingene på dansk TV.

Søndag 26.07.09:

Her tas det farvel med Bornholm, fra lufthavnen.

Alle bildene samlet, vist fra bildegalleriet

Linker:

Etape Bornholms hjemmeside

Per Inges Bornholm-reportasje

Kondis.no-reportasje fra Etape Bornholm